A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa monetáris politikai ülésén újabb 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A bankok kötelező valutatartalék-rátája változatlan maradt.

A BNR igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a jegybank folytatja a repo-ügyleteket, állampapírok vásárlásával növelve a kereskedelmi bankok likviditását. A BNR emellett a másodlagos piacon is vásárol állampapírt.

A közlemény szerint a monetáris tanács legutóbbi, májusi kamatdöntése óta érkezett információk azt jelzik, hogy a koronavírus-járvány – főleg áprilisban – súlyos károkat okozott a gazdaságnak, ugyanakkor érzékelhetővé váltak a májusban kezdődött fokozatos lazítás hatásai.

A gazdaság éves növekedése már az idei első negyedévben 2,4 százalékra lassult a 2019 utolsó negyedévében regisztrált 4,3 százalékról, de az előző negyedévhez képest még 0,3 százalékkal nőtt. A rendelkezésre álló adatok alapján a második negyedévben viszont „súlyos visszaesés” valószínűsíthető.

A lej-euró árfolyam relatív stabil maradt, enyhe csökkenési tendenciával, amit a BNR az európai gazdasági helyreállítási alap elfogadása által előidézett regionális optimizmusnak tulajdonít.

A jegybank az irányadó kamat csökkentésével a gazdasági tevékenység újraindítását akarja segíteni, és az inflációs rátát akarja – plusz-mínusz egy százalékpontos tűréshatárral – az idei évre előirányzott 2,5 százalékon tartani.