Oroszországban ma tartják az alkotmánymódosító népszavazást, amelynek eredményeként Vlagyimir Putyin akár 2036-ig hatalmon maradhat.

A 206 módosítást tartalmazó, megújított alaptörvény egyebek között előírja, hogy az elnöki tisztséget egy ember legfeljebb két ciklusra tölthesse be, elhagyva a korábbi rendelkezést, amely szerint a korlátozás „két egymást követő” mandátumra szól. Az alaptörvény ugyanakkor a hatályba lépésekor hivatalban lévő elnök esetében „lenullázza”eddig letöltött államfői periódusait, amivel megnyitja a 67 éves Putyin számára a lehetőséget, hogy a 2024-ben és a 2030-ban esedékes elnökválasztáson is jelöltethesse magát.

Az alkotmánymódosítást az év elején kezdeményezte Vlagyimir Putyin elnök. Mivel a módosított alaptörvényt a szövetségi és a regionális parlamentek már megszavazták, a népszavazás kiírása nem lett volna kötelező, de Putyin egyfajta népi bizalmi szavazásként kezdeményezte megtartását és megígérte, hogy a változtatások csak akkor lépnek érvénybe, ha többséget kapnak. Erre nagy esély van, ugyanis a felmérések szerint a lakosság 67-71 százaléka támogatja az alkotmánymódosítást Oroszországban.