A magyar diákok az elmúlt három év legjobb teljesítményét nyújtották az idei érettségin, de a sikeresen vizsgázók aránya továbbra is kisebb az országos átlagnál – tájékoztatott szerdán a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet. Az óvások előtti eredmények alapján az idei végzős magyar diákok 65,91 százalékának sikerült az érettségije, ami az országos átlaghoz képest 5,49 százalékpontos lemaradást jelent.

Amúgy országos szinten hat éve nem volt ilyen alacsony az érettségizők sikerrátája, miközben tizenhat éve nem volt ilyen sok színtízes vizsgaátlag: 232-en kaptak maximális osztályzatot mindhárom vizsgatárgyból. A négy tárgyból vizsgázó magyar diákok körében nem volt színtízes.

A mostani érettségi szesszióban a sikerráta 62,9 százalék, de ez az eredmény tartalmazza a korábbi évfolyamok diákjainak eredményeit is. Az utóbbiak körében mindössze 25 százalékos a sikerráta, míg a mostani végzősök 71,4%-a kapott átmenő jegyet.

Ugyanakkor a teljes generációra számolva az átmenési arány csak a fele a minisztérium által közöltnek. A 18 éve indult évfolyam létszáma az akkori hírek szerint 230 ezer fő volt. Közülük 84 ezren, azaz 36,5 százalék szerzett érettségi oklevelet. Az óvások még hátravannak, de ezek általában nem változtatnak lényegesen a végeredményen, amelyet július 5-én függesztenek ki az oktatási minisztérium menetrendje szerint.