A bukaresti Balassi Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén a világjárvány miatt rendhagyó módon, online kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál három versenynapja alatt, június 23-25. között, délutánonként 6 órától megosztják az intézet és a Magyar Zene Fesztivál facebook-odalán a fiatal romániai muzsikusok által beküldött videofelvételeket. A mai versenynap előadói: Andrian Harabaru (gordonka), Vlad Rațiu (nagybőgő) és Alina Dragnea – Tudor Scripcariu (ének-zongora). A közönséget arra kérik, hogy a 20-25 perces videóműsor alatt szavazzon kedvencére.

A díjak átadására holnap, június 26-án 18 órától kerül sor, ugyancsak virtuális térben. A díjkiosztó meghívottja Ionuţ Diaconu, a fesztivál egykori első díjasa, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem utolsóéves zongoraszakos hallgatója lesz. A mini online-koncerttel a 25 évvel ezelőtt, 1995-ben elhunyt Fischer Annie zongoraművésznőre, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékeznek.

A 16. Magyar Zene Fesztivál első három helyezettje és különdíjasa (Bács Lajos emlékdíj) koncertlehetőséget nyer valamely külföldi magyar intézetben (Római Magyar Akadémia, a Párizsi Magyar Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem), illetve megkapja az ehhez tartozó fellépti díjat. A közönségdíjas a bukaresti Balassi Intézetben adhat majd karácsonyi koncertet. A Bács Lajos emlékdíjas pedig 2021. januárjában is felléphet a bukaresti intézetben, mégpedig a neves karmester születésnapja alkalmából szervezendő egészestés emlékkoncerten.