A megosztottság jegyében telt tegnap az államiság napjának 29. évfordulójára rendezett állami megemlékezés Szlovéniában, több ezren tüntettek a kormány ellen – jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

Marjan Sarec korábbi kormányfő még kedden bejelentette, hogy nem vesz részt a hivatalos állami megemlékezésen, amelyet a kormány és Borut Pahor államfő rendezett tegnap este. Igazi „népi ünnepnek” azt az „alternatív” rendezvényt nevezte, amelyet a kormány ellen hetek óta tüntető civil szervezetek és a kultúra területén tevékenykedő személyek szerveztek az állami ünnep előtt. Sarec szerint Janez Jansa kormányfő jobbközép koalíciós kormánya ” illegitim”, a tüntetések pedig indokoltak a kabinet „nem demokratikus” működése és a koronavírus-járvány alatt hozott döntése miatt.

Szlovéniában hetek óta minden pénteken több ezren tüntetnek a kormány és a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. Jansa úgy véli, a megmozdulások szervezettek, és a „szélsőbaloldal” áll mögötte, így próbálják megbuktatni a kormányt, amely szerinte kiválóan kezelte a járványt és jól vezeti az országot.