Folytatódhat az aláírásgyűjtés a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért polgári kezdeményezés keretében.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének késő esti szavazásán a koronavírus okozta járvány miatt jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére, azok tagállami ellenőrzésére és igazolására vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője, a javaslat jelentéstevőjeként azt mondta, az EP-nek mindent meg kell tennie azért, hogy a részvételi demokrácia legfontosabb uniós eszköze minél hamarabb egyértelmű szabályok mellett és a régi hatékonysággal visszatérjen a rendes kerékvágásba.

A mindössze tíz ellenszavazat és két tartózkodás mellett jóváhagyott javaslat szerint hat hónappal hosszabbodna meg a gyűjtési időszak. A jóváhagyást követően az Európai Parlament tárgyalást kezd az általa javasolt módosításokról a tagállamokat tömörítő tanáccsal azzal a céllal, hogy a folyamat gyors lezárását követően már júliusban hivatalosan is jóvá lehessen hagyni a hosszabbítást.