A kormány jövő héten jóváhagyja a készenléti állapot meghosszabbítását – jelentette be a tegnapi kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

A döntést annak az időszaknak a végén hozzák meg, amelyre a parlament jóváhagyásával kormányhatározattal a készenléti állapotot kihirdették. Ez június 16-áig tart, a meghosszabbításról szóló határozatot az időszak vége előtt kell elfogadni. Vagyis a vonatkozó kormányhatározat június 16-án fog megjelenni a Hivatalos Közlönyben – közölte Ludovic Orban. Az elfogadást követően a törvényhozásnak 5 napja van, hogy jóváhagyja vagy elutasítsa a készenléti állapot meghosszabbítását. A Szociáldemokrata Párt, amelynek a legtöbb törvényhozója van,  tegnap újra bejelentette: nem hajlandó feltételek nélkül támogatni az Orban-kormány előterjesztését.

Klaus Iohannis államfő arra kérte a parlamenti pártokat, hogy szavazzák meg a készenléti állapot meghosszabbítását, mert ‘az emberek egészségéről van szó’. Iohannis úgy fogalmazott: adjanak esélyt a kormánynak arra, hogy kézben tartsa a járvány alakulását.