Világszerte 6 millió 524 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 2 millió 817 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 386 ezerre becsülik. A fertőzés továbbra is 188 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. Brazília számít a második legérintettebb országnak, az Egyesült Államok után, ahol már 1 millió 851 ezer fertőzött személyt tartanak nyílván.

Az ősz közepéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában – jelentette ki ma Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. A polgármester ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják. Oroszországban több mint 440 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 204 ezer gyógyultat és 5 376 elhunytat regisztráltak.

Spanyolországban több mint 150 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 240 ezer fertőzöttet és 27 ezer halottat tart nyilván.

Olaszország újjászületése névvel nagyszabású reformprogram indítását jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök az ország belső és külső határnyitása napján, amelyet a koronavírus-járvány utáni újraindulás napjának nevezett tegnap esti sajtótájékoztatóján, Rómában. Conte kifejtette, a koronavírus-járvány utáni időszak történelmi lehetőséget kínál Olaszországnak az évtizedek óta tervezett reformok végrehajtásához. Itáliában a gyógyultak száma túllépte a 160 ezret. 233 ezer fertőzöttet és 33 és fél ezer halálesetet tartanak számon.

Franciaországban a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, és a járványügyi korlátozások előző napi újabb enyhítésének köszönhetően az élet egyre inkább visszatért a régi kerékvágásba, amitől a kormányzat a gazdasági visszaesés tompítását reméli. Franciaországban több mint 188 ezer fertőzöttet, több mint 69 és fél ezer gyógyultat és több mint 29 ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Svédországban 41 ezerhez közelít a diagnosztizált fertőzöttek száma. A Hopkins Egyetem szerint 4 500 halálesetet tart számon, a svédországi gyógyultakról nem közölt adatokat. Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.

Magyarországon 1210-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 2 205-en meggyógyultak, az elhunytak száma 539, 10 985-en vannak hatósági házi karanténban és több mint 195 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.