Az otthoni irodát gyerekeikkel megosztó alkalmazottak 46,4 százaléka elismeri, hogy nehezen tudja megszervezni hatékonyan tevékenységét, mert a hivatali feladatok mellett a gyerekek kéréseinek is eleget kell tegyen – derült ki a BestJobs online munkaközvetítő felméréséből.

Öt válaszadóból kettő szeretne otthonról dolgozni, de rugalmas munkaidőben úgy, hogy tudjon gyerekeivel foglalkozni, amíg a bölcsődék és az iskolák zárva vannak. Mindemellett nem minden munkáltató támogatja a munkaidő és a munkahelyi feladatok megszervezését minden alkalmazott saját helyzete függvényében.

A BestJobs felmérésén részt vevők 40 százaléka az állítja, hogy munkaadóját zavarja, ha munkaidő alatt két szabad órát kér, hogy a gyerekekkel foglalkozzon, de mégis megkapják ezt a szabadidőt, miközben a válaszadók 28,6 százaléka azért panaszkodik, hogy munkaadója ezt nem engedi meg.

A felmérésben résztvevőinek egynegyede habár otthonról végzi a munkát, több mint nyolc órát dolgozik naponta, főként mert gyakran megszakítják a gyerekek. A megkérdezettek 53,6 százaléka magukra hagyja a gyereket, 28,6 százaléka a nagyszülőkhöz vagy más rokonhoz fordul segítségért és csak 18 százaléka kap segítséget a másik szülőtől.

A szülők 71,4 százaléka kevesebb mint 4 órát tud tölteni naponta a gyerekekkel, de 18 százalékuk több mint 8 órát szán gyerekeire, amennyiben a munkahelyi helyzet ezt lehetővé teszi. A gyerekekkel együtt töltött idő legnagyobb részét, 43 százalékát a házi feladatok megoldására fordítják, majd a játék következik 21,4 százalékkal és a különböző iskolán kívüli tevékenységek 18 százalékkal – derül ki a BestJobs fejvadász cég elemzéséből. Az iskolai tevékenységek a válaszadók 57,1 százalékánál naponta több mint két órát vesz igénybe, főként, hogy a válaszadók 28,6 százaléka nem tartja hatékonynak az online oktatást. A gyerekeknek sem tetszik ez a tanulási forma, 50 százalékuk megbarátkozott vele, de 21,4 százalékuk egyáltalán nem tudott alkalmazkodni és nehezen dolgozik online oktatással. A szülők csupán 28,6 százaléka állítja azt, hogy a gyerekek elég jól reagálnak az online oktatásra. A legtöbb esetben a gyerekek a család laptopját használják az online órák látogatására, de van olyan eset is, a megkérdezettek 3,6 százalékánál, amikor az egyik családtag munkahelyi eszközét bocsátja ideiglenesen a gyerek rendelkezésére tanuláshoz.

A felmérés május 5-25 között készült 862 fős romániai internet felhasználó minta alapján. A BestJobs az egyik legnagyobb fejvadász cég több mint 2,5 millió felhasználóval és 25 ezret meghaladó aktív munkahely ajánlattal mind belföldön, mind külföldön.