Van igény az online istentiszteletekre a járvány után is – tájékoztat a Maszol.ro portál a kolozsvári székhelyű Valláskutató Intézet frissen végzett felmérésére hivatkozva. A Hitélet Erdélyben a koronavírus-járvány idején nevű online kérdőíves kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy e kényszerhelyzetben a lelkészek milyen megoldásokat alkalmaztak és ezekkel hogyan boldogultak, valamint arra, hogy ezek az internetes szolgálatok milyen mértékben értek célba, azaz hogyan éltek a hívek e lehetőségekkel, milyen előnyeit és hátrányait látták ezeknek.

A közhasznú céllal és önkéntes munkával végzett felmérésből kiderül, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka a járvány lejárta után is hasznosnak tartaná az istentiszteletek/szentmisék online megjelenítését. Legnagyobb arányban a templomba ritkán járók tartják ezt kívánatosnak, de a hetente templomba járók 41,5 százaléka is hasznosnak tartaná a közvetítéseket. E vélemény ellenére a válaszadók nagy többsége azonban a személyes részvételt választaná, csupán 5,2 százaléka élne az online részvétel lehetőségével. Az online részvételt választók többsége számára ez az egyedüli lehetőség az istentiszteleten való részvételre, mert egészségügyi okokból, családi okok miatt nem mehet templomba.

A kutatók reményei szerint az eredmények segítenek kiértékelni az elmúlt egy hónap alatt az egyházi életben bekövetkezett változásokat, hozzájárulva ezáltal egyházak és híveik közötti kapcsolatok javításához – mondta el a portálnak Kiss Dénes vallásszociológus, a kutatás vezetője.