Olaszországban mától hivatalosan is megnyitottak a tengerparti strandok és napozók, de már tegnap több tartományban is ellepték ezeket a türelmetlen napozni vágyók. A hatóságok arra figyelmeztették őket, hogy tartsák tiszteletben a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. 

Luciano Lamorgese olasz belügyminiszter felelőségteljes viselkedésre szólította a fiatalokat, különben minden eddig erőfeszítés hiábavalóvá válhat – mondta. A felhívásra azért volt szükség, mert a rendfenntartó erőknek az elmúlt három napban számtalanszor kellett tömegeket feloszlatniuk, elsősorban  a nagyvárosok központjaiban. Vasárnap ellenőrzéseket tartottak szinte minden templomban, így a 260 ortodox és 70 görögkatolikus templomban is. Regio Emila tartományban a kormányzó megtiltotta az áldoztatást az ortodox szertatásokon mindannak annak ellenére, hogy ehhez egyszer használatos kanalakat készítettek elő. Ma Olaszországban megnyílnak az edzőtermek, uszodák és sportklubok is, ahová azonban csak előjegyzés után lehet bemenni.

Az országban ma elkezdik 150 ezer személyt tesztelését, hogy megállapítsák hány személy fertőződött meg, és hányan váltak ellenállóvá az új típusú  koronavírussal szemben.

Ismét kinyitnak a kocsmák Görögországban, ahol új enyhítő rendelkezések lépnek életbe mától, röviddel a nyári szezon indulása előtt. 

A Román Rádió athéni tudósítója, Micaela Lambrinidou szerint újrakezdődnek az egyetemi kurzusok, ismét megnyitnak az edzőtermek, valamint a kávézok, éttermek és kocsmák. A görögök türelmetlenül vártak a nyitást, két okból is. Az első gazdasági, ugyanis a vendéglátóiparban több mint 110 ezer cég tevékenykedik. Ezek a beszállító vállalatokkal együtt összesen több mint 450 ezer embernek adnak munkát. A másik ok a szórakozás, ami a görög mindennapok része. Ez teszi felejthetetlenné a görögországi vakációkat az idegenek számára. Noha a nyílt tereken minimális a fertőzés veszélye, a görög hatóságok számos óvintézkedést hozták, hogy meggátolják a koronavírus terjedését az éttermekben, bárokban és kávézókban. Spanyolország is átlép az enyhítések újabb szakaszába mától azzal, hogy kinyitnak a teraszok Madridban és Barcelonában. Szintén mától szabadtéri uszodába mehetnek a német főváros lakói, miközben Münchenben és Bajorország más városaiban újra kinyitnak az éttermek.

Franciaország is a lazítás fokozására készül – az erre vonatkozó részletes tervet szerdán ismertetik.

A párizsi kabinet közölte, hogy nem támogatja a franciák nyári külföldre való utazását. Egyrészt a járvány újbóli megjelenésének kockázata, másrészt a hazai turizmus gazdasági helyzetének javítása miatt indokolt a franciáknak otthon nyaralni – vélik a kormány illetékesei.