Világszerte 5 millió 15 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 910 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 328 és fél ezerre becsülik. A fertőzés 188 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.  

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 551 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Oroszországban több mint 308 és fél ezer igazolt fertőzést tartanak számon, több mint 85 ezer gyógyultat és 2 972 elhunytat regisztráltak. Az orosz kormányfő szerint  az orosz egészségügyi rendszer a terhelés csúcsához közeledik, a koronavírus-helyzet – különösen Moszkvában – stabilizálódik, és meg lehet kezdeni a korlátozások fokozatos enyhítését. Kiemelete: először fordult elő, hogy a fertőzöttség napi növekménye nem érte el a 3 százalékot és hogy többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek.

Spanyolországban közel 28 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 232 és fél ezer fertőzöttet és 27 ezer halottat tart nyilván. Spanyolországban már negyedik napja maradt száz alatt a napi halálozás, melyre utoljára több mint két hónapja, a járvány kezdetén volt példa. A törvényhozásban zajló vita során Pedro Sánchez miniszterelnök bocsánatot kért a spanyoloktól a járványkezelésben elkövetett hibákért, amelyek szavai szerint a döntések sürgősségének és a válság rendkívüli méretének tudhatók be.

Olaszországban a gyógyultak száma több mint kétszerese az aktív fertőzöttekének. Június 3-tól az olaszországi repülőterek megnyitását tervezik. Minden száz tesztelt személyből egy bizonyul fertőzöttnek, ami a legalacsonyabb adat a járvány olaszországi terjedésének kezdete óta. Június közepétől a nyári gyerektáborokat akarják megnyitni. Itáliában a gyógyultak száma túllépte a 132 ezret. 227 ezer fertőzöttet és 32 ezer halálesetet tartanak számon. A francia kormány szerint az Európai Unió nem volt a helyzet magaslatán a válságkezelésben. A francia miniszterelnök (Edouard Philippe) élesen bírálta tegnap az Európai Uniót, de üdvözölte a hét elején bemutatott francia-német javaslatot egy 500 milliárd eurós gazdaságösztönző európai uniós alap felállításáról.

Franciaországban több mint 181 és fél  ezer fertőzöttet, csaknem 45 és fél ezer gyógyultat és több mint 28 ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 178 és fél ezer fertőzöttet, kis híján 158 ezer gyógyultat és 8 ezer elhunytat tartanak számon.

Svédországban 31 és fél  ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma. Csaknem 5 ezer gyógyultról és 3 800 halálesetről jelentettek a svéd egészségügyi hatóságok. Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.

Magyarországon 1659-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 1509-en meggyógyultak, az elhunytak száma 473, 11 103-an vannak hatósági házi karanténban és több mint 147 és fél ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.