Az országos készenléti bizottság csütörtök esti döntése értelmében a településeken belül szabadon lehet közlekedni mától, viszont a települést csak bizonyos feltételekkel, illetve céllal szabad elhagyni.

A kivételek közé tartozik a munkavégzés, mezőgazdasági tevékenység, agrártermékek értékesítése, önkéntesség, egy másik településen található, saját tulajdonú ingatlan gondozása, tulajdonra vonatkozó hivatalos iratok beszerzése, kezelés vagy halaszthatatlan és távolról el nem végezhető orvosi vizsgálat, családtag ápolása vagy gondozása, a lakóhely szerinti településen el nem végezhető járműjavítás vagy vizsgáztatás, illetve nem utolsó sorban szabadidős tevékenység.

Az utóbbi lehet biciklizés, természetjárás, futás, evezés, hegymászás, sőt vadászat vagy halászat is, az egyetlen feltétel az, hogy a résztvevők száma ne haladja meg a három főt.

Ez a korlátozás sajnos a családtagokra is vonatkozik, ami vélhetően a törvényalkotó mulasztása, ugyanis a településen belüli mozgást szabályozó kitételeknél szerepel, hogy az egyazon családhoz tartozó személyek létszámtól függetlenül szabadon közlekedhetnek együtt.