Világszerte 3 millió 861 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 290 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig csaknem 269 ezerre becsülik. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.  A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 256 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Oroszországban csaknem 187 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 26 ezer gyógyultat és 1723 elhunytat regisztráltak. Vlagyimir Putyin és Donald Trump tegnap este felköszöntötte egymást a fasizmus elleni győzelem 75. évfordulója alkalmából, és megállapodott abban, hogy Moszkva és Washington erősíteni fogja a koordinációt a Covid-19-pandémia okán. 

Spanyolországban több mint 128 és fél ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 221 ezer fertőzöttet és 26 ezer halottat tart nyilván. Az ország összes tartománya kezdeményezte, hogy a jövő héten tovább enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon – közölte a spanyol egészségügyi miniszter. A kormány négy szakaszt határozott meg az óvintézkedések feloldására, egy-két kivételtől eltekintve mindenhol jelenleg az előkészítő, nulladik fázis van érvényben. A tartományok túlnyomó többsége hétfőtől átlépne az egyes fázisba, amely lehetővé teszi például az éttermek teraszainak részleges megnyitását, a szállodák újranyitását a közös helyiségek használata nélkül, valamint a vallási helyszínek, kulturális intézmények újbóli látogathatóságát korlátozott létszám mellett.

Újabb komphajót irányítanak a szicíliai Palermo kikötőjébe, hogy ezen helyezzék vesztegzár alá az érkező migránsokat – közölték az olasz hatóságok tegnap, miközben az északkelet-olaszországi migrációs helyzetet „nagyon aggasztónak” nevezte a határmenti Friuli Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa. A közlések szerint két karanténhajóra van szükség a dél-olasz partokra folyamatosan érkező bevándorlócsoportok egészségügyi elszigetelésére. Olaszországban a gyógyultak száma túllépte a 96 ezret. 215 ezer fertőzöttet és közel 30 ezer halálesetet tartanak számon.  

A franciák hétfőtől igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. Az iskolák is fokozatosan megnyitnak, de nem lesz kötelező bejárni. Franciaországban több mint 174 és fél ezer fertőzöttet, csaknem 55 ezer gyógyultat és kis híján 26 ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 169 ezer fertőzöttet, 141 ezer gyógyultat és 7 ezer elhunytat tartanak számon.

Svédországban a több mint 24 és fél ezer diagnosztizált fertőzöttet jegyeznek. 4 900 gyógyultaról és 3 ezer halálesetről jelentettek a svéd egészségügyi hatóságok. Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait. Egyedül az 50 főnél népesebb rendezvényeket tiltották be, illetve nem lehet látogatni az idősotthonokat sem. Minden egyéb tekintetében a kormány annyit kért az emberektõl, hogy „viselkedjenek felelősen” a járvány idején, és tartsák be az egészségügyi ajánlásokat.

Magyarországon 1921-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 865-en meggyógyultak, az elhunytak száma 392, 11 036-an vannak hatósági házi karanténban és több mint 99 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye. Budapesten legkorábban jövő hét végén következhetnek újabb újraindítási lépések – közölte ma Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.