Az infrastrukturális beruházások folytatásáról, valamint a koronavírus és az aszály által egyaránt sújtott termelők támogatásáról döntött egyebek közt csütörtök esti ülésén a kormány. A sajtó bevételkiesését 40 millió eurós tájékoztató kampánnyal pótolják.

A kabinet 85 millió eurót utalt ki az aszálykárok enyhítésére,  mintegy 41 ezer növénytermesztőnek. Emellett 30 millió eurót különítettek el a következő három évre a méhészet támogatására. Utóbbival kapcsolatban Adrian Oros agrárminiszter elmondta: újdonság, hogy a korábbi évekkel ellentétben a méhészek műszaki támogatásra és szaktanácsadásra, a termékeik reklámozására, valamint eszközbeszerzésre is fordíthatják a szubvenciót.

A kormány 354 millió lejt különített el továbbá már megkezdett infrastrukturális beruházások folytatására, konkrétan falvak víz- és szennyvíz-hálózatának kiépítésére, valamint hulladékgazdálkodásra.

Az egészségügyi minisztérium 65 millió lejt kapott gyógyszerek és gyógyászati felszerelések beszerzésére, amelyeket humanitárius segélyként a Moldovai Köztársaságba küld Románia. Ugyanakkor a kormány döntött arról, hogy 200 millió lej értékű sajtókampányt indít, amelynek során a szükségállapot megszűnését követő négy hónapban tájékoztatják a közvéleményt a védekezési és a gazdasági fellendítést célzó intézkedésekről.

A szaktárcák átfogó jelentést készítenek a szükségállapot idején hozott intézkedésekről. A dokumentumot jövő héten terjesztik a parlament elé..