A multikkal kell megfizettetni a koronavírus-járvány által okozott gazdasági krízis árát – jelentette ki  Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő.

A cristoiublog.ro portálnak adott interjúban a kormányzó Nemzeti Liberális Párt első alelnöke, akit Klaus Johannis elnök bizalmasaként tartanak számon, utalt Sebastian Kurz osztrák kancellár minap tett nyilatkozatára, amelyben szerinte elsőként beszélt a multinacionális vállalatokra kivetendő különadóról.

Bogdan hangsúlyozta: Romániának ezt a példát kellene követnie, azaz “a terheket a korporációkra kell hárítani az egyszerű polgár érdekében”. A liberális alelnök szerint a multik és a bankok többletadója nem jelentené azt, hogy ezek a vállalatok csődbe jutnak. Mindössze csökkenne a profitjuk – hangsúlyozta a politikus.

Mint ismeretes, a 2009-ben kezdődött gazdasági recesszió idején az akkori román vezetés Európa-szerte példátlan megszorító intézkedéseket vezetett be, amelyek nyomán a jövedelmek esetenként akár 30-40 százalékkal is visszaestek. A BCR többségi tulajdonosát, az osztrák Erste csoportot irányító Andreas Treichl egy későbbi interjúban elárulta: őket is meglepte a romániai – kisembereket sújtó – válságkezelés durvasága, ahogy a lakosság tűrőképessége is.