Brit és francia gyermekorvosok arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi időszakban gyanús szívelégtelenség alakult ki gyermekeknél, akiknek pozitív lett a COVID-19 tesztje.

Az utóbbi három hétben, mintegy húsz, 8 és 15 év közötti gyereknél mutattak ki szív- és érrendszeri gyulladást, közülük néhányan intenzív terápiás ellátásra szorultak. Az egyik párizsi kórház sürgősségi gyermekorvosa elmondta ugyanakkor, hogy ezeknek a gyerekeknek a COVID-19 tesztje többnyire pozitív eredményt mutatott. Hozzátette, szerencsére a hasonló esetek ritkák, és a betegek állapota is stabil, de ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ezeknek az eseteknek van-e köze a koronavírushoz. Az egyik hipotézis szerint ez egy második betegség lehet, amit az új koronavírus okozhat.

A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran elmondta: természetesen nagyon komolyan veszik ezt a figyelmeztetést, és több európai orvos összehangoltan dolgozik a COVID-19 feltérképezésén.

A figyelmeztetést brit orvosok tették közzé még a múlt héten, aztán francia, amerikai, belga és spanyol orvosok is hasonló eseteket jelentettek.

Mint, ismert a gyermekek ritkán fertőződnek meg, vagy enyhe tüneteik vannak, és annak is kicsi az esélye, hogy továbbadják a betegséget.