A 65 év fölöttiek reggel 7 és délelőtt 11 óra között, illetve este 7 és 10 óra között hagyhatják el lakhelyüket saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal. Ez áll a tegnap elfogadott 10-es számú katonai rendeletben. Munkavégzés céljából a 65 évnél idősebbek is bármilyen napszakban elhagyhatják lakhelyüket.

Marcel Vela belügyminiszter közölte: az idősek reggel 7 és délelőtt 11, illetve este 7 és 10 óra között a következő okokból hagyhatják el otthonukat: bevásárlás, gyerekek elkísérése, más idős emberek, betegek, fogyatékkal élők gondozása, családtagok halálesete, háziállatok szükségletének biztosítása, rövid séta a lakhely körül, ám továbbra is tilos a csoportos tevékenység.

Emellett az idősek elhagyhatják lakhelyüket akkor is, ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, ha mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük, vagy a maguk megtermelte élelmiszereket szeretnék értékesíteni.

A kereskedelmi egységeknek úgy kell megszervezniük tevékenységüket, hogy a két említett időintervallumban előnyben részesítsék az idősek kiszolgálását.