A lépés emberjogvédők szerint aggályokat vet fel a személyiségi jogok tiszteletben tartását illetően. Ez az egyik oka annak, hogy Franciaországban például a Macron-adminisztráció a nemzetgyűléssel is el akarja fogadtatni újraindítási stratégiáját. Tudniillik ezzel a képviselők nagyobb legitimitást kölcsönözhetnek a tervnek, amely előírja egyebek mellett a Stop Covid nevű applikáció alkalmazását. Ez a telefon bluetooth funkciója révén figyelmezteti majd a készülék gazdáját, ha az új koronavírussal fertőzött személlyel kerül kapcsolatba. Az applikáció működéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a telefon tulajdonosa folyamatosan megossza helyzetét a működtetővel, azaz a hatóságokkal, amit sokan aggályosnak tartanak.

Németországban is fejlesztenek olyan okostelefon-alkalmazást, amely figyelmeztet, ha a készülék használója koronavírussal fertőzött személy közelében tartózkodik. A berlini hatóságok igyekeztek biztosítani a lakosságot, hogy a személyes adataik biztonságban lesznek.

Hasonló alkalmazást fejlesztettek ki Ausztráliában és Izraelben is, ahol már használják is. Annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek szerint sérti a magánélethez való jogot, már több mint 1 millió ausztrál állampolgár telepítette okostelefonjára – számol be a BBC.

Az izraeli legfelsőbb törvényszék kötelezte a kormányt, hogy törvénnyel szabályozza a koronavírussal fertőzött személyek követése céljából fejlesztettet eszközök használatát. A követőprogram – amelyet Izraelben már márciusban elkezdtek alkalmazni – fontos szerepet játszhat a világjárvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésében.