Számítógépes kalózok, köztük egyes kormányok által támogatott hekkercsoportok kibertámadások végrehajtására használják a koronavírus okozta világjárványt – figyelmeztetett a Google internetes keresőfelületet veszélyelemző csoportja. A vállalat nem részletezte, hogy mely országok kormányairól van szó. A kiberbűnözők megpróbálják kihasználni az internetes felhasználók járvány miatti aggodalmait, hogy adathalász-támadásokat indítsanak és vírusokat terjesszenek.

Így például a kiberbűnözők hamis adománygyűjtő akciókat indítanak jótékonysági és nem kormányzati szervezetek javára, vagy hamis üzeneteket küldenek a munkaadók nevében a járvány miatt otthon dolgozó felhasználóknak. De megtörtént, hogy hivatalos szervek vagy egészségügyi szervezetek internetes oldalaira hasonlító honlapokat hoztak létre, illetve a hekkerek egészségügyi szervezetek alkalmazottjainak adva ki magukat megpróbálják rávenni a felhasználókat kártékony programok letöltésére.

A Google szerint csak április folyamán naponta átlagban 18 millió, koronavírussal foglalkozó kártékony vagy adathalász elektronikus levél ment keresztül a gmailen, illetve 240 millió kéretlen reklámot szűrtek ki.