A fertőzöttek száma több mint 2 millió 150 ezerre tehető, a halottaké meghaladja a 144 ezret, a gyógyultaké pedig 543 ezret. A legtöbb regisztrált fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van, több mint 671 ezer.

Spanyolországban 185 ezerre nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma és közelíti a 20 ezret az elhunytaké, a gyógyultaké pedig 75 ezret. A járvány miatt kihirdetett szükségállapot egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható.

Olaszországban 169 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma és meghaladta a 22 ezret a halálos áldozatoké. A gyógyultak száma 40 164. A kormány a mindennapi élet lassú, fokozatos, lépésről lépésre zajló újraindítását szorgalmazta.

Franciaországban 147 ezer fertőzöttet és csaknem 18 ezer halálos áldozatot tartottak nyilván ma reggel. A gyógyultak száma több mint 33 ezer. Emmanuel Macron elnök május 11-éig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozásokat.

Németországban a hetekig tartó gyors terjedés után elkezdődött az új típusú koronavírus visszaszorulása. A fertőzöttek száma 137 ezer fölött van, a gyógyultaké 77 ezer, az elhunytaké pedig 4 ezer. A Robert Koch járványügyi intézet szerint a járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg. Amikor a reprodukciós ráta 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul, és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Németországban április 20-án kezdik meg a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását.

Az Egyesült Államoknak nemcsak a legnagyobb számú, 33 ezer halálos áldozattal és 671 ezer megbetegedéssel kell megbirkóznia, hanem drámai gazdasági visszaeséssel is. Az elmúlt 4 hétben több mint 22 millióan igényeltek munkanélküli segélyt, a fogyasztás drámai mértékben zuhan, a világ legnagyobb gazdasága pedig nagyobb veszteségeket könyvelt el március óta, mint a 2009-es recesszió idején. Trump elnök tegnap este bemutatta a gazdaság fokozatos újraindításának tervét. A korlátozások enyhítése három szakaszban történik, és ezek mindegyike legkevesebb 14 napig tart, hogy elkerüljék a vírus terjedésének újbóli felgyorsulását. Az iskolák azonban zárva maradnak az Egyesült Államokban.