Justin TALLIS / AFP

Több mint 20 millió eurónyi adományt gyűjtött össze a brit hadsereg 99 éves veteránja az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) – írja az Euronews.com.

Tom Moore kapitánynak csípőtörése volt, és járókeretet használ, ennek ellenére vállalta, hogy száz kört tesz bedfordshire-i házának udvarán. Remélte, hogy az irányonként 25 méteres távot tízkörös szakaszokban meg tudja tenni századik születésnapja előtt, ami a hónap végén esedékes. Ezer fontnyi adomány összegyűjtését tűzte ki célul, hogy ezzel mutassa ki háláját a „nagyszerű orvosoknak és ápolóknak”, akiknek köszönhetően felépült csípőtöréséből, és akik ezekben a napokban a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában harcolnak.

A kezdeményezést felkapta a média, és a közönség reakciója nem maradt el. Sőt, felülmúlt mindenfajta várakozást: péntek délig a közel 900 ezer adakozótól több mint 18 millió font gyűlt össze. Pedig az április 30-i határidőig még sok van hátra…

Kedden – amikor már 7 milliót mutatott a számláló a Just Giving adománygyűjtő portálon – maga a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock is köszönetet mondott „Tom kapitánynak” – ahogyan sokan nevezik – példamutató magatartásáért.