Világszerte 2 millió 69 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből közel 518 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig több mint 137 ezerre becsülik. A fertőzés 185 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 639 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Donald Trump amerikai elnök tegnap esti bejelentette, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján. Várhatóan ma előterjeszti a gazdasági újraindítást felvázoló kormányzati tervet – tette hozzá. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 esetet, Iránban 76 ezer regisztrált fertőzöttet tartottak nyilván ma kora délután.

Spanyolországban csaknem 71 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 180 ezer fertőzöttet és 18 ezer halottat tart nyilván. Olaszországban lassan, de fokozatosan lefelé ível a járványgörbe – tájékoztat az olasz polgári védelmi hatóság. Mára közel 165 ezer fertőzöttet, 21 ezer halottat regisztráltak, ám a gyógyultak száma közelít a 38 ezerhez.

Franciaországban tegnap először már többen voltak a kórházból gyógyultan távozók, mint az új betegek – közölte tegnap este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója. Franciaországban 134 és fél ezer fertőzöttet és 17 ezer elhalálozást jelentettek, de 31 és fél ezerhez közelít a nyilván tartott gyógyultak száma.

Németországban április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását a szövetségi kormány és a tartományi kormányok tegnap kötött megállapodása szerint. Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét, de egyelőre csak a végzős évfolyamokban folytathatják a tanítást. Németországban 134 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3 800  elhunyt, 77 ezer meggyógyult.

Magyarországon 1652-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 199-en meggyógyultak, az elhunytak száma 142, 12 ezren vannak hatósági vagy házi karanténban és csaknem 38 és fél ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye. A magyar kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat – közölte ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A jövőben ez lesz az általános gyakorlat: a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a korlátozásokból, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást – mondta a tárcavezető.