Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők közössége, az OPEC+ megállapodtak tegnap kitermelésüknek, a világkereslet tíz százalékát megközelítő, csökkentéséről. Az OPEC+ megállapodása a kitermelésnek a világkereslet tíz százalékát megközelítő, vagyis napi 9,7 millió hordóval való csökkentéséről szól májusra és júniusra vonatkozóan, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ néven ismert informális közössége négy napig tartó egyeztetést követően állapodtak meg.  Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük az Egyesült Államokat, Kanadát, Brazíliát és Norvégiát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Kanada és Norvégia már jelezte szándékát a csökkentésben való részvételre.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Szalmán szaúdi király tegnap folytatott telefonbeszélgetésében üdvözölte, hogy az OPEC és az OPEC+ néven ismert informális közössége megállapodott a kitermelés csökkentéséről.

A Kreml közleménye szerint először Trump és Putyin között volt egy telefonbeszélgetés, utána következett a hármas kapcsolás a szaúdi királlyal. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta a megállapodás után a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint, hogy az olajpiaci válság még legalább az év végéig el fog tartani.