A suceavai és a dévai kórház után katonai vezetést kaphat a Focşani-i Megyei Kórház is, miután az egészségügyi intézmény vezetőjét és a személyzet 15 tagját diagnosztizálták koronavírus-fertőzéssel.

A döntés a kórházparancsnok kinevezéséről ma születhet meg, miután Nelu Tătaru egészségügyi miniszter meglátogatja a kórházat, és feltérképezi a helyzetet.

A tárcavezető a Román Rádiónak azt nyilatkozta, hogy Vrancea és Focşani az új típusú koronavírus terjedésének járványgócává vált, ugyanis a térségben a vírus gyors közösségi terjedése tapasztalható. A Focşani-i Katonai Kórházban már korábban diagnosztizálták a személyzet 35 tagját, de vannak fertőzöttek a Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a csendőrség és a rendőrség alkalmazottai körében is.

Az egészségügyi miniszter elmondta: egyeztetett Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, és valószínűleg katonai parancsnokot neveznek ki a megyei kórház élére Focşani-ban. Nelu Tătaru közölte, felelősségre fogja vonni a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjét is, amiért nem készültek el a járványtani ankétok lebonyolítására és a fertőzött betegek egyéni kezelésére vonatkozó tervek.

Közben feloldják a karantént a Déva Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol tegnap elvégezték a mindenre kiterjedő, általános fertőtlenítést, és a katonai vezetés meghozta a szükséges átszervezési intézkedéseket.

A kórházban dolgozó orvosok félig intézményesített rendszerben fognak dolgozni, ami azt jelenti, hogy a turnusok között sem mehetnek haza, hanem egy hotelban tartózkodnak majd, ahol szállást és ellátást biztosítanak számukra. Az orvosoknak rendkívüli biztonsági előírásokat kell követniük a betegfelvételnél, illetve -átadásnál. A kórházba csak azokat a betegeket utalják be, akik megfertőződtek az új típusú koronavírussal.

A Déva Megyei Sürgősségi Kórházat azt követően helyezték teljes karantén alá március 30-án, hogy az onkológiai osztályon több beteg és orvos esetében megállapították a vírusfertőzés tényét.