Az aradi kórházban járt az egészségügyi miniszter, hogy felmérje, milyen útvonalat jár be egy beteg anélkül, hogy tudná saját magáról, hogy fertőzött-e vagy sem.

A tárcavezető a nagylaki határátkelőhelyen is járt. Mint elmondta, Arad messze áll attól, hogy egy második “Suceava” legyen. Majd hozzátette: a municípium egészségügyi intézményét hamarosan védőfelszereléssel is ellátják.

A miniszter arra számít, hogy az elkövetkező időszakban a koronavírus terjedni fog, mivel a húsvéti ünnepekre újabb külföldön élő románok térnek majd haza. Nelu Tătaru Arad után rövid látogatást tett a temesvári Victor Babes kórházban is, ahol gratulált az egészségügyi személyzetnek, amely szerinte „megfékezte a félelmet”. Mint ismert, a temesvári kórházban 56 koronavírusos beteget gyógyítottak meg mostanáig.

Közben lemondott a Suceava megyei sürgősségi kórház menedzsere és orvos-igazgatója.

A legtöbb kórházi alkalmazott Suceavában fertőződött meg, számuk eléri a 200-at. Közülük 45 orvos, a többi asszisztens, ápoló, gondozó, kisegítő személyzet. A két vezető mindössze egy hétig töltötte be funkcióját. Ma a kórház élére egy háromtagú katonaorvos-csapatot neveznek ki.

A járványkezelésben jelentkező súlyos hiányosságok miatt tegnap Klaus Iohannis elnök visszavonta a Suceava megyei sürgősségi kórháznak tavaly odaítélt kitüntetését.