A suceavai halálesetek egy része az egészségügyi rendszerben dolgozó köztisztviselők „jogsértő tevékenységével” függhet össze – állítja a suceavai ügyészség, amely kiterjesztette a nyomozást a megyei kórházban történt nagyszámú fertőzés ügyében.

A vádhatóság a betegségek leküzdésének meghiúsítása és hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást. Megállapította, hogy nem illetékes bizonyos halálesetek kivizsgálásában, amelyeknél súlyosbító körülmények merülnek fel, ezeket átadta a legfőbb ügyészségnek.

Az ügyészek szerint rendellenesség történtek a koronavírus-fertőzésben elhunyt betegek kórházi regisztrálásakor is, és azt feltételezi, hogy egyes köztisztviselők „jogsértő tevékenységet” folytattak. A sajtóban megjelent oknyomozó riportokat követően az ügyészek okirathamisítás gyanújával is nyomoznak.

A vádhatóság szerint több rendben megszegték a tesztelésre vonatkozó előírásokat, és az is előfordult, hogy az egészségügyi személyzettől levett mintákat nem küldték el a laborba, és emiatt az orvosok és asszisztensek egy része hosszabb ideig volt elszigetelésben, ami kimeríti a betegségek leküzdése meghiúsításának bűncselekményét.

Több Suceava megyei civil szervezet, vállalkozó és újságíró nyílt levélben kéri, hogy a hatóságok hozzanak sürgős intézkedéseket a kór terjedésének a megakadályozása érdekében.

Elsősorban a kórházak felszerelésére van szükség, hiánycikknek számítanak ugyanis a fertőtlenítőszerek és a védőfelszerelések, mind az orvosok, mind pedig a lakosság számára.

A nyílt levélben ugyanakkor azt kérik a kormánytól, hogy biztosítsa az egészségügyi intézmények megfelelő működéséhez szükséges személyzetet. Fontosnak tartják ugyanakkor az általános tesztelések mielőbbi elkezdését és epidemiológiai vizsgálatok lefolytatását.

Az elmúlt napokban számos önkéntes jelentkezett, hogy felkutassa, honnan szerezhetik be a szükséges fogyóanyagokat a kórházak számára. A szomszédos Iași-ból pedig 30 orvos ment át a suceavai kórházakba segíteni – többségük a SMURD rohammentője –, nélkülük nem működne a sürgősségi ellátás a suceavai megyei kórházban.