Kölcsönös vádaskodással zárják választási kampányukat a pártok Izraelben a jövő hétfői, március 2-i parlamenti választások előtt – írja az MTI. A viszonylag unalmas kampány finisében már nem bánnak kesztyűs kézzel egymással a pártok, és össztüzet zúdítanak elsősorban a két vezető politikusra, a jobboldali Likud élén álló Benjámin Netanjahura és a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzra.

A választások előtti héten nyilvánosságra került közvélemény-kutatások szerint megfordult a trend, és a Likud nem csak behozta, hanem több kutatás szerint le is hagyta az eddig folyamatosan előtte álló Kék-fehér pártot. Netanjahu ismét rendkívüli energiákkal, egy-egy jelentős vezetővel készült közös fényképért a fél világot körbeutazva kampányolt, s a Likud korábban elsősorban az elmúlt tíz év eredményességét hangoztatta.

A Háárec című újság elemzése szerint minden a választási részvételen múlik, hogy az egyes pártok mennyire lesznek képesek mozgósítani szimpatizánsaikat. Ez egyelőre megjósolhatatlan, mert olyan helyzet még sohasem volt Izrael történetében, amikor tizenegy hónapon belül már harmadszor tartanak választásokat. Ráadásul a koronavírus megjelenése is nehezíti a feltételeket, nem hagyhatja el otthonát több száz – a Távol-Keletről visszatért – izraeli, és számuk folyamatosan növekszik.