Egyetlen román állampolgár sem fertőződött meg eddig a Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírussal – idézi az Agerpres hírügynökség a Stratégiai Kommunikációs Csoport ma kiadott közleményét. E szerint Romániában jelenleg 26 személyt helyeztek kanténba, 2.077 ember pedig otthoni elszigetelésben van. A Bukaresti Matei Balș Járványkutató Intézetben 32 olyan személytől vett biológiai mintát vizsgálnak, akik korábban kontaktusba kerültek a koronavírus fertőzéssel azonosított és egy rimini-i kórházba beutalt olasz állampolgárral.

A Gorj megyei közegészségügyi igazgatóság képviselői mára virradó éjszaka vettek biológiai mintákat az érintett 32 személytől.

A külügyminisztérium tegnap este közölte, hogy egy 71 éves olasz férfi február 18-a és 22-e között Craiován és Gorj megyében járt, ahol román állampolgárságú feleségének rokonait látogatta meg Romániában, és több üzleti tárgyalása is volt itt. A férfiről Olaszországba való visszatérte után derült ki, hogy koronavírussal fertőződött.

Észak-Olaszországban tegnap újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt, így tizenegyre emelkedett a járványban elhunytak száma – közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője. A négy újabb halottat a leginkább érintett olasz régiókból, Lombardiából és Venetóból jelentették. A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó. A legfrissebb adatok szerint Olaszországban 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A betegekből 29-t intenzív osztályon kezelnek, 137-en otthoni karanténban tartózkodnak. A Lombardiában élő román állampolgárok száma körülbelől 200 ezerre, míg a Venetóban élőké 120 ezerre tehető – közölte ma a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A vírus tegnap több európai országban – így Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban – is megjelent.

Meghalt egy második beteg ma éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben – jelentette be a francia egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust, tegnap este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban. A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírus-tesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

Tovább csökkent közben a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság ma közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a tegnap jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában meghaladta a 78 ezret, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt.