Fel kell tárni a harminc évvel ezelőtti véres események kapcsán az igazságot, bátran szembe kell nézni a múlttal, maradéktalanul kell megvalósítani az 1989 decemberében Temesváron leszögezett célkitűzéseket, folytatni kell a leállított romániai ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot – sürgették az RMDSZ európai parlamenti képviselői Strasbourgban, a romániai forradalom 30. évfordulóján szervezett vitán.

Winkler Gyula hangsúlyozta: a harminc évvel ezelőtt leszögezett célkitűzések maradéktalan megvalósításához arra van szükségünk, hogy a társadalom megismerje az igazságot az 1989-es decemberi események kapcsán, és hogy az igazságszolgáltatás vonja felelősségre azokat a vétkeseket, akik miatt ártatlanok vesztették életüket.

Vincze Loránt emlékeztetett: harminc éve Temesváron a forradalom szikrája egy magyar református lelkész, Tőkés László bátorsága volt, amellyel szót emelt az emberi jogok lábbal tiprása és a falurombolási terv ellen. Román nyelvű felszólalásában az RMDSZ képviselője emlékeztetett: bár Tőkés politikai tevékenysége „sok kérdést vet fel”, állami kitüntetésének a visszavonása óriási igazságtalanság. Vincze Loránt hozzátette: egyetlen ideig-óráig működő hatóság sem foszthatja meg Tőkés Lászlót a forradalom szimbólumának kijáró tisztelettől, vagy csökkentheti megbecsülését.