Nemcsak a szociáldemokrata ellenzék, hanem a kormány parlamenti támogatását biztosító jobbközép pártok egy része is legalábbis aggályosnak tekinti a kormányzó liberálisok szándékát.

A Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványt nyújt be, ha a kormány felelősségvállalással fogadja el a 2020-as költségvetést. A hírt közlő Marius Budăi volt munkaügyi miniszter azt is hozzátette, hogy a Szociáldemokrata Párt az alkotmánybíróságon is megtámadja a költségvetési törvény elfogadását, ha a kormány megpróbálja megkerülni a parlamentet.

Az RDMSZ szerint veszélyest precedenst teremtene, ha – a rendszerváltás óta először – a büdzsét parlamenti vita nélkül emelnék törvényerőre.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a bizalmatlansági indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.