Iránban a hatóságok több hónap után szabadon engedtek két, kémkedéssel vádolt ausztrál bloggert. Ezzel egy időben Ausztráliában elengedtek egy 13 hónapja fogva tartott iráni diákot.

Az ausztrál külügyminiszter mai bejelentése szerint a bloggerek időközben már meg is érkeztek Ausztráliába. A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották. A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat. Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek. A bloggerek egyike brit-ausztrál kettős állampolgár. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Az iráni köztelevízió nem sokkal később arról adott hírt, hogy egy iráni hallgató, a Queenslandi Egyetem doktorandusza, akit az iszlám köztársaság elleni amerikai szankciók megsértésével vádoltak, szintén visszanyerte szabadságát.