4.764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben, a költségek pedig 4.049 lejt tettek ki háztartásonként, ez az összjövedelem 85%-át jelenti – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A romániai háztartások szintjén a havi átlagos összjövedelem egy főre vonatkoztatva 1.838 lej volt, az átlagos kiadások pedig 1.562 lejt tettek ki fejenként. A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a háztartások legfontosabb jövedelemforrását (a háztartások teljes jövedelmének 68,1%-át). Az INS szerint, a lakhely befolyásolja a szintbeli különbségeket, különösen a háztartások jövedelmi struktúráját a városi és vidéki térségek tekintetében. A statisztikai adatok szerint a háztartásokban felmerült kiadások rendeltetése az élelmiszerek, a nem élelmiszer-ipari termékek beszerzése, szolgáltatások árának kiegyenlítése, a befizetett adók és társadalombiztosítási járulékok, valamint a háztartási termeléshez kapcsolódó egyes igények fedezése.

A házak vásárlására vagy építésre, a háztartási termeléshez szükséges földterület és berendezések beszerzésére, részvények vásárlására stb. fordított beruházások kis részét képviselik a háztartások összes költségeinek (csak 0,8%-át).