A tegnapi két rakétakísérlet figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, akit ma az állami média idézett.

A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint Észak-Korea az ország nyugati partjáról keleti irányba indított el feltehetőleg rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat, és ezek a Japán-tengerbe csapódtak. Két héten belül már négy rakétakísérletet hajtott végre az ország. Phenjan tegnap a tesztekkel szinte egy időben szemére vetette az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy újabb közös hadgyakorlatukkal megsértik a vele megkötött diplomáciai megállapodásaikat. A kísérletek előzménye, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn elkezdte egy tervezett közös hadgyakorlatát, amelyet „válságkezelési gyakorlatnak” neveznek, és amely jórészt számítógépes hálózatokon folyik. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ június 30-i találkozójukon megállapodott abban, hogy felújítják a megrekedt nemzetközi tárgyalásokat a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tételéről.

Azóta azonban Phenjan arra panaszkodik, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea változatlanul megtartja szokásos közös hadgyakorlatait, és hogy ezeken mindig egyre modernebb fegyvereket próbálnak ki.