Jászvásáron (Iasi) beiktatták tisztségébe tegnap Iosif Paulet püspököt, az 1884-ben alapított Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye hetedik vezetőjét.

A magyarul beszélő moldvai csángók azt remélik, hogy az új püspök nyitottabb lesz elődjénél a magyar nyelvű misék bevezetése ügyében. Iosif Paulet a Neamt megyei Tamásfalván született. Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá Jászvásáron 1979-ben. Püspöki kinevezése előtt Suceaván szolgált bukovinai főesperesként.

A magyar nyelv valamely nyelvjárását még őrző moldvai csángók csaknem harminc éve küzdenek a magyar misék engedélyezéséért. Nyisztor Tinka néprajzkutató, a moldvai magyar nyelvű misék bevezetéséért évtizedek óta küzdő pusztinai Szent István Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: azt remélik, hogy az új püspök engedélyezi a heti egy magyar nyelvű misét azokban a csángó falvakban, ahol igény van erre. Nyisztor Tinka megjegyezte: az ősz folyamán kihallgatást fog kérni az ügyben az egyházmegye új vezetőjétől. 

A jászvásári püspökséghez tartozó nyolc moldvai megyében – a püspökség honlapján közölt adatok szerint – 206 ezer római katolikus hívet tartanak számon. Magyar kutatók 30-40 ezerre becsülik azoknak a moldvai katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar nyelv valamely nyelvjárását.