Klaus Johannis államfő gratulált tegnap este Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnöki tisztségébe való kinevezéséhez. Az elnök a Twitteren hozzátette: türelmetlenül várja a szoros együttműködést az erősebb Európa érdekében. Az Európai Parlament tegnap 383 támogató, 327 ellenszavazattal és 22 tartózkodás mellett jóváhagyta Ursula von der Leyen kinevezését az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német politikus november 1-jétől a luxemburgi Jean-Claude Junckert váltja a tisztségben, és ő az első nő, aki az Európai Bizottság élére kerül.

Ursula von der Leyen most hivatalos levélben kéri majd fel a tagországok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a brüsszeli testület tagjaira. A biztosjelöltek meghallgatására szeptember 30-a és október 8-a között kerül sor az EP illetékes bizottságaiban. Ezután a parlamentnek a teljes biztosi testületet meg kell választania, ami várhatóan az október 21-24-i plenáris ülésen lesz.

Ursula von der Leyen tegnap este Strasbourgban kijelentette: megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani.