Ma reggel 10 órától kezdődően lehet iratkozni a háztartási gépek roncsprogramjában fel nem használt, húszmillió lej összértékű értékjegyekre – közölte a Környezetvédelmi Alap.

Az érdekeltek kizárólag online, a Környezetvédelmi Alap honlapján jelentkezhetnek. A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott jegyet energiatakarékos gépek vásárlására használhatják. Amikor a vásárló megkapja az új háztartási gépet, le kell adnia egy ugyanolyan, régi, kevésbé energia-hatékony eszközt. Kivételt képez a mosogatógép, amely helyett bármilyen más háztartási gépet elfogadnak. A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint bár a programra elkülönített 40 millió lejt már az első 12 órában előjegyezték az érdeklődők, utólag összesen csak 11 millió 700 ezer lejre vásároltak háztartási gépeket. Június 18-án második fordulót szerveztek, de 20 millió lej továbbra is rendelkezésre áll. A háztartási gépeket a program keretén belül 200, 300 vagy 400 lejjel olcsóbban lehet megvásárolni.

A környezetvédelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy a Roncsautó Plusz elnevezésű program költségvetése 15 millió lejjel bővül mától, miután az elmúlt négy hónapban elfogytak a természetes személyek számára kiutalt értékjegyek. A rendelkezésre álló összegből 334 elektromos autót jegyeztek előre.