Péntek estétől állandó a rendőri jelenlét az Úz-völgyében, a vitatott katonatemető előtt, mert az ott őrt álló civilek biztonságát Facebokon szervezkedő román szélsőséges csoportok veszélyeztetik – értesült a Maszol portál.

Az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa állásfoglalást adott ki, amelyben egyértelmű provokációnak nevezi a dormánfalvi önkormányzat által felállított keresztek fekete zsákokkal történő letakarását, és elhatárolódik mind a személyektől, mind az akciótól. „Az akció egyértelmű célja az volt, hogy megakadályozza a temetőrendezés folyamatát, hogy befeketítse a magyar közösséget és elterelje a figyelmet a dormánfalvi polgármester törvénytelenségeiről” – áll az állásfoglalásban, amelyet a testület elnöke, Antal Árpád ír alá.

A dokumentumban a Székelyföldi Önkormányzati Tanács arra kér minden jóhiszemű magyar és román embert, hogy ne dőljön be az uszításoknak. Egyúttal felszólítja a dormánfalvi önkormányzatot, hogy haladéktalanul állítsa vissza az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotát.