Az európai uniós vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament jövő héten a kiválási szerződést.

A találkozón elfogadott zárónyilatkozat értelmében a március 29. helyett május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást.

Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Szakemberek szerint ez lényegében azt jelenti, hogy eddig döntenie kellene, hajlandó-e részt venni a május végi európai parlamenti választásokon. Ha igen, akkor jöhetne egy hosszabb kiterjesztés, amelynek időtartamáról később egyeznének meg, ha viszont nem, akkor megállapodás híján rendezetlenül válna ki az Egyesült Királyság.

Reális esély van arra, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között lépjen ki az Európai Unióból – mondta pénteken Klaus Iohannis államfő, hozzátéve, Románia számára továbbra is az Egyesült Királyságban élő állampolgárainak sorsa az elsődleges.

Az elnök rámutatott, ha Nagy-Britannia végül elfogadja a Brexit feltételeit rögzítő megállapodást, biztosan nem sérülnek az ott élő román állampolgárok jogai, ugyanakkor több ízben is egyeztetett Theresa May brit miniszterelnökkel arról, hogy egy esetleges kemény Brexit esetén is olyan kétoldalú megállapodást kössenek, amely mind Románia, mind Nagy-Britannia számára kedvező lesz. „E tekintetben tehát jól állunk, a legjobb változat azonban nyilván a megállapodás elfogadása lenne” – fogalmazott Iohannis az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt. 

Az államfő ugyanakkor méltányolta, hogy a csütörtök esti egyeztetésen sikerült megállapodásra jutni a Brexit elhalasztása tekintetében. Mint mondta, az egyezség szerint amennyiben Nagy-Britannia elfogadja a megállapodást, május 22-e lesz az új határidő a Brexitre, ha viszont ez nem történik meg, csak április 12-éig maradhat az EU tagja. Iohannis szerint a brit fél azonnal elfogadta ezt a javaslatot, amely lehetőséget teremt számára, hogy „végérvényesen döntsön”.