A folyamatban lévő büntetőeljárás mellett polgári per is indult Ausztráliában a gyerekmolesztálásban bűnösnek talált volt melbourne-i, majd sydney-i érsek és későbbi vatikáni pénztárnok, George Pell ellen – közölte ma Victoria állam legfelsőbb bírósága.

A bíróság tájékoztatása szerint Pell mellett alperes az ügyben Victoria állam, a ballarati családvédelmi szolgálat és a Sisters of Nazareth katolikus segélyszervezet kuratóriumának tagjai. A felperes nevét jogi okokból nem lehet nyilvánosságra hozni.

A helyi sajtó szerint egy olyan, most 50 éves férfi indította a pert, akit állítása szerint Pell három-négy alkalommal szexuálisan bántalmazott az 1970-es években egy ballarati uszodában. George Pellt tavaly decemberben bűnösnek mondta ki a bíróság ötrendbeli szexuális bántalmazás vádjában, amelyeket 1996-ban két fiú ellen követett el Melbourne érsekeként egy székesegyházban.

A bíróság március 13-án dönt arról, hogy milyen büntetést szab ki a volt prelátusra. George Pell ártatlannak tartja magát, és fellebbez az ítélet ellen.