A Székely Nemzeti Tanács megnyerte azt a pert, amelyet az Európai Bizottság ellen indított a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzésének az elutasítása miatt. A jogerős ítéletet ma hozta nyilvánosságra honlapján az Európai Unió luxemburgi bírósága.

E szerint a másodfokon eljáró bíróság hatályon kívül helyezte az Európai Törvényszéken alapfokon hozott ítéletet, és megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, amelyben az EB elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét – tájékoztat a maszol.ro hírportál. Az indoklás szerint az Európai Bizottság tévesen alkalmazta a közösségi jogot, amikor megtagadta a nemzeti kisebbségi régiók helyzetének javítására irányuló kezdeményezés regisztrálását.

A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

A jogerős ítélet az Európai Bizottságot kötelezi mind az elsőfokú eljárásban, mind pedig a fellebbezési eljárásban felmerült költségek viselésére. Magyarország, Románia és a Szlovák Köztársaság maga viseli saját költségeit.