Növekvő aggodalmának adott hangot tegnap az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal kapcsolatos legutóbbi fejlemények miatt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a Viorica Dăncilă kormányfővel sorra került brüsszeli találkozón.

Timmermans úgy fogalmazott, hogy sürgős előrelépésre van szükség minden olyan területen, amelyek aggodalmat keltenek, különösen az igazságszolgáltatás területén.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint Timmermans és Dăncilă között, egy hónapon belül immár másodszor került sor nyílt és őszinte párbeszédre. A szóvivő elmondta: a két fél abban állapodott meg, hogy Románia és az Európai Bizottság szakértői között már jövő héten sor kerül egy találkozóra, hogy tárgyalásokat kezdjenek a felmerült problémákkal kapcsolatban.

Románia és Bulgária a 2007-es uniós csatlakozásukkor vállalta meglévő hiányosságaik felszámolását az igazságszolgáltatásban. Ennek lezárása azért is fontos, mert több uniós tagállam is ettől tette függővé a két ország felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.