Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, és Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét sorolta befutónak számító helyre tegnapi kolozsvári ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsa.

A rangsorolás eredményét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be a testület ülése után. A lista harmadik helyére Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyére Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyére Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő került. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is koalíciós lista állítását kérte az RMDSZ-től.

Kelemen Hunor elmondta: a két kis pártnak azt ajánlják, hogy javasoljanak jelölteket az RMDSZ listára. Hozzátette: az MPP-vel szerdán ülnek össze újabb tárgyalási fordulóra. Hozzátette: az EMNP-vel is el kell kezdeni valahol az együttműködést, ezért teszik lehetővé ennek a pártnak is, hogy a jelöltje felkerüljön az RMDSZ listájára. A

z RMDSZ jelöltlistájáról a végső döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg március 9-i nagyváradi ülésén.