Nincs jelentős változás az eddigiekhez képest az elemi oktatásba való beiskolázás módszertanában – közölte a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet sajtóirodája. Azokat a gyerekeket lehet az előkészítő osztályokba beíratni, akik 2019. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, valamint szülői kérésre azokat is, akik 2019. december 31-ig lesznek hatévesek és a pszichoszomatikus felmérés alapján alkalmasak az iskolakezdésre.

A szülők a beiratkozási kérvényt a választott iskolában tehetik le a beiratkozás első szakaszában, 2019. március 4–22. között. Az űrlap március 4-től online is kitölthető a http://inscriere.edu.ro/ honlapon, de ez esetben is kell személyesen érvényesíteni az iratkozást az adott iskolában.

A gyerekek pszichoszomatikus felmérése már tegnap elkezdődött és március 20-ig tart a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központokban vagy kihelyezett módon óvodákban, szakértők, szükség esetén iskola- és háziorvosok irányításával.

Ha a szülők a lakcímükhöz legközelebb eső körzeti iskolába íratják be gyermeküket, ő automatikusan felvételt nyer, amennyiben viszont más iskolát választanak, a helyek függvényében az általános, majd a sajátos megkülönböztető kritériumok a döntőek. A beiratkozási űrlap kitöltésekor a megfelelő mező bejelölésével fenn lehet tartani a helyet a körzeti iskolában arra az esetre, ha a gyerek nem jutna be a kívánt tanintézménybe.

A beiratkozás első szakaszának eredményeit az iskolákban és a megyei tanfelügyelőségek honlapján teszik közzé március 29-én.