A pakisztáni légierő lelőtt ma két indiai harci repülőgépet, miután behatoltak az ország légterébe. Két indiai pilótát elfogtak, többen meghaltak – közölte a pakisztáni hadsereg szóvivője. A súlyos incidens azzal kezdődött, hogy három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta.

Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, Újdelhi megfogalmazása szerint „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet. Az egyik megsemmisített harci gép Kasmír indiai területén zuhant le. A helyi rendőrség közlése szerint két pilóta és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek két pilótája a helyi erők fogságába került.

A pakisztáni külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de teljes mértékben készen állnak erre, ha rákényszerülnek.

Kína ma felszólította Indiát és Pakisztánt, hogy tanúsítsanak visszafogottságot.

Imran Hán pakisztáni kormányfő ma tárgyalásokat kezdeményezett az Indiával kialakult konfliktus rendezésére.

India és Pakisztán kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával.