A tervek szerint adásunk idején hirdetik ki a szavazás eredményét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári tisztújító kongresszusán, amely egyúttal jövőképet próbál megfogalmazni, keretet adva az elkövetkező évek politikai döntéseinek.

Meglepetés nem várható, ugyanis az elnöki tisztségre az egyetlen jelölt Kelemen Hunor hivatalban lévő elnök, aki harmadik négyéves mandátumát pályázza meg.

A Jövő Erdélyben című vitairat bemutatása mellett a kongresszus a szövetség programjának módosításáról is tárgyalt, illetve lehetőséget adott az európai képviselői mandátumra pályázó öt politikusnak, hogy bemutassák elképzeléseiket. A jelölteket később rangsorolja a szövetség Állandó Tanácsa.

A tanácskozás pénteki napján hangzottak el a meghívottak köszöntőbeszédei.

Az RMDSZ és a Fidesz-KDNP szövetségéről nem a politikusok állapodtak meg, azt az erdélyi magyar választók kényszerítették ki – jelentette ki Semjén Zsolt. A magyar kormány miniszterelnök-helyettese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán mondott köszöntésében beszélt erről Kolozsváron. Kijelentette: azok az erdélyi magyarok kényszerítették ki a magyarországi kormánypártok és az RMDSZ együttműködését, amelyek elsöprő többségben szavaznak a romániai választásokon az RMDSZ-re, a magyarországi választásokon pedig a Fidesz-KDNP-re.

Kijelentette: „semmi nem fogadható el, ami gyengíti az RMDSZ-t”, mert ha a szövetség meggyengülne, véget érne az erős magyar érdekképviselet az erdélyi önkormányzatokban és a bukaresti parlamentben.

Mind a jobb-, mind a baloldali román politikai erők képviselői az RMDSZ együttműködését kereső üzenettel üdvözölték az RMDSZ kongresszusát.

Klaus Iohannis államfő üzenetében – amelyet Laurentiu Stefan elnöki tanácsadó olvasott fel – méltatta az RMDSZ szerepvállalását az ország demokratizálásában és euroatlanti integrációjában. Az elnök úgy vélekedett: a bukaresti szociálliberális kormány – amelynek az RMDSZ parlamenti támogatást nyújt – ma a jogállamiságot veszélyezteti, ezért felkérte az RMDSZ-t, ne engedjen meg visszalépéseket Románia európai útján.

Mihai Fifor, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke az RMDSZ szavatartását, megbízhatóságát méltányolva politikai együttműködésük folytatására bíztatta a magyar érdekképviseletet.

Nyilatkozatot írtak alá Kolozsváron az Európai Unióban való közös néppárti fellépésről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői.

Ebben vállalták, hogy a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar közösség érdekében együttes erővel lépnek fel az Európai Unióban. Elkötelezték magukat az őshonos kisebbségek védelmében végzett munka folytatása mellett.

Kijelentették: céljuk egy európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatása. Rögzítették: azért küzdenek, hogy a magyar embereknek a szülőföldjükön az otthonmaradáshoz megfelelő életkörülményeket biztosítsanak. Azért dolgoznak, hogy az Európai Unió segítse ezt a folyamatot, a támogatások nőjenek, és ne csökkenjenek.