• Astăzi la Institutul Balassi din București va avea loc un recital vocal în cadrul programului “Tineri muzicieni lansaţi de Asociaţia Culturală Ecaterina Stan”. Evenimentul începe la, la sediul institutului, și vor fi prezentați publicului clasa de canto a profesoarei Diana Munteanu Neacşu de la Liceul de Arte Octav Băncilă din Iaşi. (ora 19)
• Avem un reportaj despre Palatul Andrényi din Arad, construit în stil romanic cu accente baroce, care a fost scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 2,5 milioane de euro. Palatul a fost construit între anii 1880-1890, de către o familie de comercianţi înstăriţi, a căror nume l-a preluat. Baronul Andrényi a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”. În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor. Palatul, supus unui proces de restaurare, ar putea găzdui un superb hotel în cel mai central punct al oraşului.
• Autorităţile din Harghita fac un apel către locuitorii judeţului pentru a pune la dispoziţie gratuit locuri de cazare pentru pelerinii care vor fi prezenţi în data de 1 iunie, la Miercurea Ciuc, cu ocazia vizitei Papei Francisc. Vor fi cartografiate toate aceste posibilităţi oferite atât de persoane publice, cât şi de instituţii sau diverse organizaţii. Papa Francisc va petrece 5 ore la Şumuleu Ciuc.
• Premierul ungar, Viktor Orbán a susţinut ieri, la Budapesta discursul său tradiţional despre starea naţiunii. Orbán a anunţat că vor elabora un plan de acţiune din şapte puncte pentru protecţia familiei. Opoziția însă vorbește despre politicile anti-tineret a guvernului Orbán. Partidul Liberal susține că FIDESZ şi Viktor Orbán sunt responsabili pentru emigrarea masivă a tinerilor din Ungaria. În perioada ultimelor două cicluri de guvernare de către alianţa Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat peste 230 de mii de persoane au emigrat din Ungaria, majoritatea fiind tineri, specialişti cu înaltă calificare, intelectuali şi diplomaţi.
• La Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca spectatorii pot viziona și astăzi spectacolul (In)vizibil regizat de Leta Popescu, premiera spectacolului a avut loc în data de 5 februarie. Leta Popescu face parte din echipa Centrului Reactor din Cluj, fiind în același timp co-fondatoare a asociației Reciproca din Cluj. (In)vizibil este un spectacol-colaj din texte semnate de autori contemporani români și maghiari, care se juxtapun cu o serie de imagini construite constant, ca o instalație vizuală.
• Aproximativ 60 de persoane au protestat, ieri, la Cluj, împotriva celor cu dosare penale care ocupă funcţii publice şi pentru susţinerea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”.
• Un număr de 101 persoane au decedat din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
• Primarul comunei covăsnene Micfalău, Demeter Ferenc, a lansat un apel pe o reţea de socializare, în speranţa că va găsi astfel un medic de familie în locul celui pensionat. Oferă locuinţă de serviciu cu 2 camere, bucătărie şi baie. Comuna Micfalău are 1800 de locuitori.

Bejegyzés navigáció