Első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte ma a bukaresti törvényszék a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, Flori Dinut magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvétel miatt.

Ugyanabban az ügyben Mihai Leva termelési igazgatót három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. A bírók ugyanakkor 2,6 millió lejes bírság kifizetésére kötelezik a Hexi Pharma vállalatot és elrendelték annak feloszlatását is.

Az ítélet nem jogerős.

A legfőbb ügyészség 2017 márciusában emelt vádat a Hexi Pharma vállalat ellen 340 rendbéli csalás, hamis okirat tudatos felhasználása, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvétel miatt.

Az ügyészek szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel az intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket.