Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve az előző nap megkéselt, sérüléseibe belehalt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt.

A gdanski óvárosban tömegek gyűltek össze, rövid beszédet mondott a gdanski származású Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. 

A varsói gyűlést a fővárost irányító Polgári Platform (PO) képviselői szervezték, jelen volt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Megérkeztek a többi párt tagjai is. A résztvevők egyperces csenddel tisztelegtek Adamowicz emléke előtt, majd néma menetben vonultak át a belvároson.

Az 53 éves Adamowicz a PO alapító tagja volt, és több ciklus óta vezette Gdansk városát. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A lengyel sajtó szerint politikai gyilkosság áldozata. Adamowicz a kormányzó jobboldal  támadásainak egyik állandó célpontja volt. Két éve az Összlengyel Ifjúság neonáci szervezet úgynevezett politikai halotti bizonyítványt állított ki a most meggyilkolt politikus nevére.