Sajtóértesülések szerint meghátrál a francia kormány a tüntetések miatt és kedden jelenti be, hogy felfüggesztik a tervezett adóemelést. A sárgamellényesek mozgalmaként ismert tüntetéssorozat azért robbant ki, mert a kormány az üzemanyag adóját akarta megemelni. Az erőszakba fulladó összecsapásokat követően Edouard Philippe kormányfő állítólag moratóriumot hirdet.

Emmanuel Macron az elmúlt időszakba többször kijelentette, hogy nem befolyásolják az utcai zavargások, de meg kellett hátrálnia a Párizsban az elmúlt évszázadban tapasztalt legerőszakosabb tüntetések miatt – írja a The Guardian. Hétfő estére az elnök rendkívüli ülést hívott össze, hogy a politikai és társadalmi krízist kezeljék. Edouard Philippe kormányfő a tervek szerint kedd délután találkozott volna tüntetők nemhivatalos képviseletével, de miután állítólag más tüntetők megfenyegették azokat, a beszélgetés elmarad.

Az elnök lemondta szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását, miután a tiltakozáshoz a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak. A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat.